Les informatie

DOELGROEP

Iedereen met passie voor audio is welkom in onze klas. Wel hanteren we een minimum leeftijd van 18 jaar. Ondanks het parttime karakter is Live Sound Education een pittige opleiding, dus motivatie is een vereiste. We richten ons vooral op mensen die hun ambities in de live audio sector een serieuze kans willen geven, maar niet in de gelegenheid zijn een fulltime opleiding op dit gebied te volgen.

DOELSTELLING

Het belangrijkste doel van de Live Sound Education opleiding is om je vaardigheden op een daadwerkelijk professioneel niveau te brengen en zo je kans op werk in de audio industrie te maximaliseren. Een baangarantie kunnen wij net zo min geven als iedere andere audio opleiding. Echter, door je vaardigheden naar een beduidend hoger niveau te brengen en tijdens de opleiding kennis te maken met diverse live sound bedrijven, verbeteren jouw kansen op de arbeidsmarkt. Ons ultieme doel is ervoor te zorgen dat jij in je levensonderhoud kunt gaan voorzien met jouw passie. Dit kan zijn in de hoedanigheid van audiotechnicus werkzaam bij een P.A.-bedrijf voor live-sound evenementen, bij het theater, geluidsverhuur bedrijven, etc.

STUDIEMATERIALEN

Live Sound Education is een praktijkgerichte opleiding. Echter, een goede theoretische onderbouwing is van belang. Wij gebruiken om de lessen te ondersteunen de klassieker op dit gebied: “Live Geluidstechniek” door Niels Jonker en Mike B. Dit boek zit bij het lesgeld inbegrepen. Uiteraard is dit boek jouw eigendom, maar copyrights blijven bij uitgeverij Edusonic. Verder wordt elk college en masterclass opgenomen en kun je deze terugluisteren op ons Portal: ook na de opleiding blijf je toegang houden tot het Portal en alle lessen, hetgeen een zeer waardevol naslagwerk vormt. Je hebt het recht de lessen zo vaak te beluisteren als je wilt, echter het openbaar maken of vermenigvuldigen van deze lessen is ten strengste verboden.

ALGEMENE INFORMATIE

Er zijn meestal 1 tot 2 lessen per week, waarbij theorie en praktijk elkaar afwisselen. De theorielessen en masterclasses vinden plaats aan de Universiteit Utrecht (maandagavonden) en de praktijklessen op daadwerkelijke podia / evenementen. Qua huiswerkbelasting moet je denken aan minimaal 7 uur per week. Indien dit laatste niet haalbaar is voor je, vanwege een drukke baan of andere zaken, is het af te raden in te schrijven voor deze opleiding. In het totaal van de opleiding zitten 54 uur aan theorieles en tussen de 40 en 50 uur aan praktijkles (deels afhankelijk van de duur van concerten / evenementen). Qua huiswerkbelasting moet je voor het schooljaar uitgaan van minimaal 224 uur.

Praktijklessen gaan in zeer kleine groepjes en op diverse locaties in Nederland. Een les duurt normaal gesproken 3 uur, sommige praktijklessen kunnen echter langer duren. Dit soort praktijkdagen vallen natuurlijk niet op normale lesdagen (omdat het bestaande evenementen, concerten en festivals zijn) en zijn daarom ook niet mee genomen in het lesrooster. De klassikale lessen liggen vast, de overige praktijklessen gaan in overleg en zijn niet verplicht, maar dagen je wel uit en zijn ideale gelegenheden om echt kennis te maken met de live sound wereld.

Zit je nog met vragen buiten de lesuren, dan kun je terecht bij de besloten Facebook groep van de klas en bij hoofddocent Raymond Tabak, die 7 dagen per week bereikbaar is. Vragen op de Facebook groep worden binnen 48 uur beantwoord en hetzelfde geldt voor emails naar Raymond Tabak of Live Sound Education. Bellen met vragen van administratieve of persoonlijke aard is uiteraard ook mogelijk: het spreekt vanzelf dat alle informatie strikt persoonlijk behandeld wordt.

Voor de lessen maken we gebruik van de laatste technologie zoals digitale mengtafels, randapparatuur, meet apparatuur, etc, etc. Ook introduceren we je bij PA verhuur bedrijven en werken we bij festivals en evenementen (zowel bij de opbouw als bij de uitvoering daarvan). Deze dagen zijn heel afwisselend en geven je een realistische kijk in de wereld van de live sound industrie.

De praktijk examens nemen ieder een hele dag in beslag en zullen daarom in de weekends worden gepland.

EXAMENS

Je kunt bij Live Sound Education geen vrijstelling krijgen van de verplichte opdrachten, ook niet als je al geruime ervaring op dit gebied hebt. Alle onderstaande opdrachten zijn verplicht.

  • drie praktijkopdrachten, waarbij je onder begeleiding apparatuur opstel en aansluit, de soundcheck doet en het concert zelf mixt.
  • eindopdracht: het volledig zelfstandig verzorgen van een live sound concert, van load in, aansluiten, soundcheck, concert en load out.
  • een drie uur durend schriftelijk eindexamen

Indien een onvoldoende wordt behaald bij het schriftelijk eindexamen zijn twee kosteloze herkansingen mogelijk. Praktijkopdrachten die niet gehaald worden kunnen overnieuw gedaan worden, per praktijkopdracht ben je dan echter 150 Euro verschuldigd.

DIPLOMA

Bij het goed volbrengen van de examens wordt een instituutsdiploma overhandigt. Voor alle duidelijkheid, dit is geen MBO/HBO “niveau” diploma: hiervoor zul je een fulltime opleiding moeten zoeken, zoals het ROC of het Conservatorium, aangezien Live Sound Education een parttime opleiding is die contacturen tekort komt om hiervoor in aanmerking te komen.

WAT ALS IK EEN KLACHT HEB?

De klachtenprocedure (hier te downloaden) gaat in grote lijnen als volgt. Op je klacht zul je binnen twee weken een reactie ontvangen. Allereerst proberen we de klacht in goede harmonie op te lossen. Je contactpersoon in deze is Raymond Tabak te bereiken via raymond@livesoundeducation.nl / 0641398711. Mochten beide partijen overhoopt toch niet tot elkaar komen, dan is Live Sound Education aangesloten bij een onafhankelijke derde partij: AN-i. Als student(e) heeft u de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitkomst uit het overleg na uw melding, de uitkomst van de behandeling van de klacht of anderszins. De beroepsregeling van AN-i onderzoekt als onafhankelijke derde partij uw beroep en geeft daarover een voor beide partijen bindend advies. Deze beroepsregeling wordt volledig uitgewerkt op de website www.beroepsregeling.nl.

De bedrijven die Live Sound Education mogelijk maken zijn o.a.:

 

Meer informatie? Bel of stuur een e-mail.